Normal_pexels-markus-spiske-2990650

Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de gezondheid waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Extreme weersomstandigheden maken duizenden slachtoffers en verzwakken de gezondheidszorg waar die het meest nodig is, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport.

De nieuwe bevindingen komen in aanloop naar de internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties over enkele weken in Glasgow. Het rapport stelt dat negen van de tien mensen overmatig vervuilde lucht inademen en dat de verbranding van fossiele brandstoffen jaarlijks miljoenen voortijdige sterfgevallen veroorzaakt.

Luchtkwaliteit

De WHO komt ook met aanbevelingen voor het aanpakken van klimaatverandering. Die omvatten onder meer een verbod op verkoop van nieuwe benzine- en dieselvoertuigen tegen 2030. De alternatieven, zoals elektrische voertuigen, leiden tot een verbetering van de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van mensen, aldus de WHO.

De organisatie dringt er bij regeringen ook op aan om binnenlandse en buitenlandse steun voor fossiele brandstoffen stop te zetten door subsidies tegen 2025 te beëindigen en gebruik van steenkool tegen 2030 te schrappen.

Door: ANP