Normal_rss_entry-302537

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het kruidenmiddel Shambala, dat door dj Giel Beelen wordt gepromoot. Dat heeft een woordvoerder van de NVWA woensdag gemeld. Het onderzoek is ingesteld nadat de waakhond "een signaal" over dit product had ontvangen.

Het consumentenprogramma Radar besteedde maandag aandacht aan het kruidenmengsel. Dit Shambala helpt degene die het drinkt volgens de makers zijn of haar "innerlijke zelf te vinden". In Radar bekritiseerden voedselexperts het mengsel. Beelen zelf kwam ook aan het woord en kon niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten. Een farmacoloog sprak van een "tikkende tijdbom" omdat Shambala een zogenoemde serotonineshock zou kunnen veroorzaken.

De NVWA gaat Shambala onderzoeken in een laboratorium, laat de zegsman weten. "De focus ligt hier bij de aanwezigheid van MAO-remmers en de hoeveelheden die in het product zouden zitten. Dit vergt grondig onderzoek." Op basis van de resultaten beoordelen onderzoekers of het product een schadelijk werking heeft en of er opgetreden moet worden. MAO-remmers zijn antidepressiva.

Onderzoek

Het is onduidelijk hoelang het onderzoek naar Shambala gaat duren. De waakhond controleert of producten en voedingsmiddelen voldoen aan de wettelijke regels en richtlijnen. Na een melding oordeelt een inspecteur van de NVWA of een onderzoek naar een bepaald middel of product gerechtvaardigd is.

BNNVARA, de omroep waarvoor Giel Beelen op dit moment werkt, laat weten niet te reageren op de ophef omdat zijn promotie van Shambala los staat van zijn radiowerk.

Door: ANP