Normal_rss_entry-303072

"Ik zie mensen wel bizarder dingen doen en sommige mensen halen er extreem veel voldoening uit om mee te doen aan dit soort dingen." Dat zegt Harald Jørstad, sportcardioloog in het Amsterdam UMC naar aanleiding van het programma De Dansmarathon, waarbij deelnemers 50 uur achter elkaar moesten proberen te dansen in de race naar de hoofdprijs van 100.000 euro. Jørstad doet ook onderzoek naar mensen die voor de eerste keer een marathon lopen.

Op het programma dat vanaf donderdagavond op SBS6 werd uitgezonden is van verschillende kanten kritiek geuit. Te zien was dat sommige kandidaten waren uitgedroogd. Ook viel een aantal deelnemers flauw en werd weggereden op een brancard. Presentatrice Wendy van Dijk was te zien terwijl ze een huilende deelneemster aanspoorde vooral door te bewegen: "Hou vol, je kunt het." Op Twitter lieten verschillende mensen weten zich zorgen te maken over de toestand van de laatste deelnemers aan de wedstrijd.

Volgens Jørstad moet je "best wel fit zijn" om dit te kunnen. "Als je dat niet bent, moet je dit avontuur niet aangaan. Maar mensen doen gekkere dingen: hardloopwedstrijden van 24 uur door de woestijn met hele hoge temperaturen bijvoorbeeld. We moeten dit zien als een vrij extreem sportevenement, niet als een entertainmentprogramma."

Medisch team

De cardioloog zegt zich te kunnen voorstellen dat je je rot voelt na 50 uur dansen en niet slapen, "maar we zitten allemaal anders in elkaar en met een goede begeleiding dan denk ik: 'ja, dan kan het'. Maar heel concreet: ik zou deze mensen niet alleen naar huis laten rijden en iemand met een hartaandoening zou ik niet aanraden mee te doen."

Een woordvoerster van Talpa liet zaterdag weten dat er constant een team van dokters, fysiotherapeuten en EHBO'ers paraat stond "om ervoor te zorgen dat de danskoppels op een veilige manier kunnen dansen", aldus de zegsvrouw. De deelnemende duo's werden onder meer in de gaten door middel van hartslagmeters die zij om hun pols droegen. Zondag liet Talpa weten met een goed gevoel terug te kijken op het programma. De woordvoerster wilde niet specifiek ingaan op de kritiek.

Door: ANP