Normal_plantaardige_kazen_verschillen_enorm_in_gezondheid

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat plantaardige kazen, op basis van noten of kokosvet, enorm verschillen in de gezondheid. Zo zijn de kazen op basis van amandelen, cashew of macadamia’s gezonder dan de kazen met kokosvet, waar volgens de Consumentenbond veel ongezonde verzadigde vetten in zitten. Dit meldt de vereniging die opkomt voor de belangen van consumenten.

Plantaardige kazen zijn er als varianten op de blauwschimmelkaas, brie en camembert, cheddar, feta, mozzarella, zuivelspread, Parmezaanse kaas en verse geitenkaas. 39 varianten zijn door de Consumentenbond getest. Daarbij is onder meer gekeken naar de aanwezigheid van verzadigd vet, zout en eiwit. Het beste uit de test kwamen Mondarella, Charly’s all fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Verdino White block greek-style, een plantaardig alternatief voor feta, kwam het slechtst uit de test: waar er in feta 12 gram verzadigd vet per 100 gram feta zit, zit er in dit plantaardig alternatief 26 gram verzadigd vet per 100 gram. 

Door: Nationale Zorggids