Normal_nederlanders_willen_minder_snoepen__maar_zien_weinig_gezond_aanbod

Twee derde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al mee bezig. Maar hoe moeilijk is dat? Mensen vinden dat er niet genoeg gezonde snacks te koop zijn bij onder andere sportclubs of in het bedrijfsrestaurant. En ze vinden het soms lastig om snoep en snacks te laten staan. Bijvoorbeeld omdat ze het te lekker vinden of uit gewoonte snoepen. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. 

Veel Nederlanders willen minder snoepen en snacken. In totaal is twee op de drie daar al mee bezig of is van plan om actie te ondernemen. 19 procent van de Nederlanders is al begonnen om minder te snoepen en te snacken. 27 procent is dit binnenkort van plan. 18 procent wil wel, maar start nog niet meteen.

Gezonder aanbod

In hoeverre maakt de omgeving minder snoepen en snacken makkelijker? Maar 22 procent van de Nederlanders vindt dat er genoeg gezond aanbod is in sportclubs, 28 procent geeft dit aan van tankstations, 31 procent van stations en 37 procent van schoolkantines en bedrijfsrestaurants. In de supermarkt vindt wel 78 procent dat er voldoende gezond aanbod is. Dit is een greep uit eetomgevingen waar mensen vaak komen.

Liesbeth Velema, gedragsexpert van het Voedingscentrum, geeft aan waarom de omgeving van belang is. “Het is bekend dat de omgeving mensen onbewust sterk beïnvloedt in het maken keuzes rondom eten en drinken. Niemand is dus helemaal vrij om eigen keuzes te maken. Ze worden bijvoorbeeld verleid een ongezonde snack te kiezen omdat er zoveel van ligt. En het ziet er vaak zo aantrekkelijk uit. Daarom is het júist belangrijk dat er veel smakelijke gezonde keuzes zijn. Want dan kiezen mensen dat sneller. Daarmee krijgen al die Nederlanders die minder willen snoepen en snacken een steuntje in de rug.”

Minder ongezonde snacks in supermarkten

Dat het met al die ongezonde snacks wel wat minder mag, dat vinden Nederlanders ook. Meer dan de helft vindt dat in de verschillende eetomgevingen minder ongezonde snacks te koop moeten zijn. Voor de supermarkt vindt 39 procent dat er minder ongezonde snacks in de schappen zou moeten liggen.

Door: Nationale Zorggids