Normal_ziek_behandeling_ziekenhuis_infuus

In de media en op social media is veel aandacht voor de relatief veel gevaccineerde patiënten die in het Maastricht UMC+ zijn opgenomen met een coronabesmetting. Vorige week waren gemiddeld acht op de tien patiënten op de gewone verpleegafdeling gevaccineerd. Dat lijkt op het eerste oog een relatief hoog percentage dat verbazing oproept. Toch is het goed te verklaren, stelt het universitaire ziekenhuis in Maastricht. Dit meldt Maastricht UMC+. 

De met corona besmette patiënten op de verpleegafdeling hebben vrijwel allemaal een hoge leeftijd: 90 procent is ouder dan 70 jaar, 60 procent is 80 jaar of ouder. In vrijwel alle gevallen betreft het patiënten met andere onderliggende aandoeningen of in enkele gevallen onvoldoende immuunrespons door medicatie. De vaccinatiestatus van een patiënt wordt uitgevraagd in het anamnesegesprek en wordt op basis van deze informatie geregistreerd in het individuele behandeldossier.

Niet altijd 100 procent immuniteit

Vaccinaties leiden niet in 100 procent van de gevallen tot immuniteit en bekend is dat bij ouderen de werking van vaccinaties sneller afneemt. Daardoor zijn ouderen vatbaarder voor ziekte. Maar ook bij ouderen beschermt vaccinatie voor een langere periode tegen ernstig ziek worden en voorkomt dat mensen op de intensive care belanden.

Volgens medisch moleculair microbioloog Paul Savelkoul wordt de hoge vaccinatiegraad bij de opgenomen coronapatienten verklaard door de relatief oude patiëntenpopulatie in het Maastricht UMC+: “Bij een hoge vaccinatiegraad worden jongeren niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis liggen, gevaccineerde ouderen met onderliggend lijden wel. Gelukkig zijn die ouderen gevaccineerd, anders zouden ze veel zieker zijn en mogelijk op de ic belanden zoals voor de vaccinaties het geval was.”

Door: Nationale Zorggids