Normal_rss_entry-304259

Het boek Ziek gelukkig van de overleden RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde is binnengekomen op de eerste plek van de officiële Bestseller 60. Dat blijkt uit de gegevens die de stichting CPNB elke woensdagmiddag bekendmaakt. Er wordt niet gemeld hoeveel exemplaren er exact van een boek zijn verkocht.

Ten Wolde overleed twee weken geleden op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij was op sociale media heel open over zijn ziekte en zijn behandelingen. Ten Wolde schreef over de afgelopen jaren het boek Ziek gelukkig dat vorige week verscheen.

De familie en vrienden van Ten Wolde zijn deze week een onlinecampagne gestart en vragen lezers die het boek hebben gekocht een stem uit te brengen voor de NS Publieksprijs. Het boek staat niet op de lijst met genomineerden, maar stemmers hebben wel de mogelijkheid om een eigen keuze in te vullen.

Campagne voeren

Volgens het CPNB is dit toegestaan, mits het gaat om een boek dat oorspronkelijk in het Nederlands is verschenen. Het lobbyen voor een andere keuze dan de genomineerden heeft soms effect. In 2005 won op deze manier de nieuwe Nederlandse bijbelvertaling de NS Publieksprijs. Het lukte schrijver Frank Krake met zijn boek De Laatste Getuige in 2018 bij de laatste zes boeken te belanden, dankzij een intensieve campagne die hij voerde.

Gemiddeld worden er voor de NS Publieksprijs zo'n 160.000 stemmen uitgebracht. Stemmen kan nog tot woensdagavond 17 november via de website. De nominaties werden eind vorige week bekendgemaakt.

Door: ANP