Normal_eten_brood_gezond_eten_leefstijl

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid verricht. Lagere hoeveelheden zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), meldt het RIVM. 

Vergeleken met de monitor van 2018 is vooral minder zout te vinden in voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt, zoals sommige bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain. Ook in andere producten zoals currysaus, naturel aardappelchips en peulvruchten in blik zit minder zout. Het aandeel verzadigd vet is het duidelijkst gedaald in vleeswaren zoals gebraden gehakt en leverworst. Voor suiker ziet het RIVM de grootste afnames in (fris)dranken.

Maximale hoeveelheid

Gemiddeld bevatte in 2020 72 procent van de AVP-producten zout op of onder de afgesproken maximumhoeveelheid. Voor verzadigd vet was dat 86 procent en voor suiker 71 procent.

Door: Nationale Zorggids