Normal_ziek_griep

Sinds begin november worden er door RIVM, GGD, Amsterdam UMC, GGD regio Utrecht en UMC Utrecht anoniem en steekproefsgewijs keel- en neusmonsters uit de GGD-teststraten onderzocht op het griepvirus en andere luchtwegvirussen zoals het RS-virus en rhinovirus. De monsters komen van personen die positief of negatief op het coronavirus zijn getest. Dit gebeurt als aanvulling op de surveillance door de Nivel-huisartsenpeilstations. Hiermee houden de organisaties in tijden van corona het noodzakelijke zicht op de verspreiding van het griepvirus en andere virussen. Dit meldt het RIVM. 

Het is van wezenlijk belang een goed beeld te hebben van circulerende ziekteverwekkers die luchtwegklachten veroorzaken in het kader van de schatting van de testvraag in de teststraten, aldus RIVM. Daarnaast zijn het griepvirus en RS-virus in het bijzonder van belang om belasting van de zorg te kunnen schatten.

Jaarlijkse peiling

De griepsurveillance bestaat sinds 1970 en heeft als doel om wekelijks het aantal mensen met griepachtige klachten en het aantal infecties door griepvirussen in de gaten te houden. Daarmee kan snel een epidemie worden vastgesteld en kunnen er maatregelen worden genomen als dat nodig is. Inzicht hierin en in het RS-virus dragen in de komende tijd bij aan de noodzakelijke kennis over belasting van de zorg en bezetting van de ziekenhuizen.

In het najaar en de winter van 2020 is bij patiënten van de huisartsenpeilstations van Nivel en in de virologische weekstaten nauwelijks griepvirus gevonden. Dat komt doordat de coronamaatregelen zoals 1,5 meter afstand houden ook heel goed werken tegen andere luchtwegvirussen.  Daarnaast werden mensen opgeroepen om zich bij klachten te testen op corona bij de GGD-teststraten. De klachten die kunnen wijzen op een corona-infectie of een ander luchtwegvirus, zoals het griepvirus, lijken erg op elkaar.

Hoger vindpercentage griepvirus verwacht

De verwachting is dat er met de toevoeging van onderzoeken van teststraatmonsters meer griepvirus gevonden gaat worden dan in andere jaren. Niet alleen omdat het virus mogelijk meer rondgaat, maar ook doordat in de GGD-teststraten monsters van mensen met griepachtige verschijnselen worden onderzocht die normaal niet met deze klachten naar de huisarts gaan.

Door: Nationale Zorggids