Normal_mlds_en_natuurmonumenten_aan_de_slag_met_meer_openbare_toiletten_in_natuur

Nederland heeft een tekort aan openbare toiletten. Waar in centra van dorpen en steden de laatste jaren goede eerste stappen zijn gezet, zijn in natuurgebieden nog nauwelijks toiletten. Om de natuur voor mensen met buik- en blaasklachten toegankelijk te maken en de natuur te beschermen tegen vervuiling, slaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten de handen ineen. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Samen gaan MLDS en Natuurmonumenten ervoor zorgen dat er meer dan dertig natuurtoiletten komen in Nationale Parken en bij drukbezochte natuurgebieden. Het project genaamd ‘When Nature Calls’ wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van 500.00 euro van de Nationale Postcode Loterij.

Twee miljoen mensen met spijsverteringsziekte

Suzanne Vrielink, projectleider Toiletalliantie, Maag Lever Darm Stichting: “Zoals we allemaal hebben gezien, trokken we tijdens de lockdown massaal de natuur in. Tijdens een groot gedeelte van de coronacrisis was de horeca dicht en met een tekort aan openbare toiletten, deden mensen noodgedwongen hun behoefte in de natuur.”

“Met ‘When Nature Calls’ willen we het belang van openbare toiletten onderstrepen, het bos beschermen tegen vervuiling en een belangrijke drempel om de natuur in te gaan (namelijk het te kort aan natuurtoiletten) wegnemen. Toiletten zijn niet alleen van belang voor de twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de anderhalf miljoen blaaspatiënten, maar voor ons allemaal. We zijn dan ook ongelofelijk blij dat we dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij de eerste stap kunnen zetten door het plaatsen van meer dan natuurtoiletten.”

Toiletnorm, ook voor het buitengebied

De Toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, pleit ervoor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Eerder dit jaar lanceerden zij ook een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden. Die norm wordt nu niet gehaald. De meer dan dertig natuurtoiletten vanuit ‘When Nature Calls’ zijn een mooie eerste stap, maar uiteindelijk zijn provincies en landeigenaren nodig om volledig aan de norm te voldoen.

Door: Nationale Zorggids