Onderzoek bevestigt meer longontstekingen in de buurt van veehouderijen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die in landelijke gebieden wonen met veel veehouderijen nog steeds een grotere kan hebben op een longontsteking dan mensen die in landelijke gebieden wonen met minder of geen veehouderijen in de buurt. Daarnaast geldt dat mensen die dichtbij een geitenhouderij wonen, een grotere kans op een longontsteking hebben dan mensen die verder weg wonen. Dit meldt RIVM.  

Onderzoek over de jaren 2010-2019 in het oostelijk deel van Noord-Brabant en Noord-Limburg blijkt dat het aantal longontstekingen in veehouderij-dichte gebieden over de jaren consistent hoger was – 26-60 procent, variërend per jaar – dan in vergelijkbare, veehouderij-arme gebieden elders in Nederland. Dit was ook het geval in Gelderland, Overijssel en Utrecht, waar onderzoek werd gedaan over de jaren 2014-2017.

Nieuw onderzoek

Het huidige onderzoek over de jaren 2017-2019 toont aan dat longontstekingen in het oostelijk deel van Noord-Brabant en Noord-Limburg het hele jaar door – dus niet alleen bijvoorbeeld tijdens griepseizoen – vaker voorkomen. In het onderzoeksgebied is in deze periode de kans op een longontsteking het grootst voor mensen die in een straal van 500 meter van geitenhouderijen wonen en in de nu onderzochte periode geldt dit ook weer voor omwonenden van pluimveehouderijen.

Nader onderzoek naar mogelijke oorzaken

Waarom longontstekingen vaker voorkomen bij mensen die in de buurt wonen van geitenhouderijen, wordt onderzocht in verdere deelonderzoeken. De resultaten hiervan worden eind 2024 verwacht.

Door: Nationale Zorggids