Normal_sterke_afname_norovirus_en_rotavirus_in_2020

In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maagdarminfecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56 procent en 68 procent minder infecties dan in 2019. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de maatregelen en adviezen die tijdens de coronapandemie golden, zoals beperkingen op reizen, social distancing, het handen wassen en sluiting van de horeca. Dit meldt het RIVM. 

Norovirus en rotavirus worden vooral van mens op mens overgedragen. Ook het aantal voedselgerelateerde infecties was lager, zoals besmettingen met de bacterie Salmonella of Campylobacter. Het aantal mensen dat ziek werd van de bacterie Listeria (listeriose) bleef hetzelfde. Deze bacterie kan vooral in (gerookte) vis, kaas en langer houdbare vleeswaren zitten. Ook het aantal in Nederlandse opgelopen leptospirose (Ziekte van Weil) infecties was onveranderd. Leptospirose wordt vooral via contact met water en modder opgelopen.

Opvallende uitbraken

Ondanks de sterke daling waren er in 2020 wel een paar opvallende uitbraken. Bij een uitbraak veroorzaakt één besmettingsbron meerdere zieken. Bijvoorbeeld met Salmonella in een instelling voor gehandicapten na het eten van Turkse pizza die een horecazaak had bezorgd. Ook was er een grote uitbraak van het norovirus gerelateerd aan een buffet op een boot. Ten slotte waren er drie (kleinere) listeriose-uitbraken, waarbij er een link was met een voedselproduct (forelfilet, paling en zachte kaas).

Door: Nationale Zorggids