Wachtlijst bij ggd'en voor hiv-pil PrEP

De vraag naar de hiv-pil PrEP blijft stijgen. Steeds meer ggd’en hanteren wachtlijsten. Volgens Amerikaans onderzoek biedt het middel voor 99 procent bescherming tegen hiv. Dat meldt NU.nl.

PrEP is een preventiemiddel voor hiv dat sinds 2019 voor risicogroepen bij ggd’en beschikbaar is. Deze medicijnen worden niet door zorgverzekeraars vergoed, maar de maandelijkse kosten zijn relatief laag. 

Aidsfonds – Soa Nederland

Eigenlijk moet het middel laagdrempelig beschikbaar worden gesteld voor iedereen, vindt Aidsfonds – Soa Nederland. In Nederland is hiv bijna onder controle. PrEP kan bepalend zijn bij het beëindigen van de hiv-epidemie in Nederland.

In Nederland is er steeds meer vraag naar het middel. Mensen kunnen normaal gesproken bij de ggd terecht voor een behandeling, maar door de toenemende vraag komen mensen nu op wachtlijsten terecht. Een alternatief is om de huisarts om het middel te vragen, maar dat is veel duurder.

Daling aantal besmettingen

In de plaatsen waar PrEP makkelijk en goedkoop te verkrijgen is, is het aantal infecties met hiv aanzienlijk gedaald ten opzichte van de periode dat het medicijn nog niet voorhanden was. Zo is het aantal hiv-besmettingen in Londen met 40 procent gedaald. Daar is PrEP breed beschikbaar.

Door: Nationale Zorggids