Normal_tuberculin_test_tbc_prik_naald

Vanaf 1 januari 2022 gaat de Commissie voor Praktische Tuberculosebestrijding (CPT) na een periode van 70 jaar over van het KNCV Tuberculosefonds naar het RIVM. In een online bijeenkomst op 3 december is deze overdracht officieel gemaakt. Dit meldt het RIVM. 

Het RIVM zorgt al voor landelijke richtlijnen van andere infectieziekten. Dat nu ook de coördinatie van de tuberculoserichtlijnen bij het RIVM wordt ondergebracht past goed bij de rol van het instituut. Daarmee zijn de richtlijnen infectieziekten onder één dak. Dit draagt ook bij aan een goede borging van de totale infectieziektebestrijding waar het RIVM al verantwoordelijk voor is.

Nationaal plan tuberculosebestrijding 2021-2025

Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door een bacterie. De meest voorkomende vorm is longtuberculose. Wereldwijd overlijden circa 1,5 miljoen mensen per jaar aan deze ziekte. In Nederland wordt tuberculose jaarlijks bij ongeveer 700 tot 900 mensen vastgesteld. Tuberculose is over het algemeen goed te behandelen, maar patiënten moeten daarvoor minimaal zes maanden dagelijks medicijnen innemen.

Het Nationaal plan tuberculosebestrijding Update 2021-2025 dat 3 december verscheen, wil het aantal tbc-patiënten verder terugdringen. Dit gebeurt onder meer door niet alleen de ziekte, maar ook besmettingen op te sporen die later tot ziekte kunnen leiden.

Door: Nationale Zorggids