Militairen helpen in Limburgse ziekenhuizen

Militairen gaan helpen in ziekenhuizen in het door corona zwaar getroffen Limburg. Militaire artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel gaan assisteren in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en in het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen.

In Venlo gaan 25 militairen aan de slag en in Heerlen acht. Daarnaast gaat nog een militaire planner vanuit het Maastricht Universitair Medisch Centrum meehelpen bij het Regionaal Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Defensie verleent al steun in Utrecht. Daar zijn sinds vorige week in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) maximaal zestig militairen werkzaam op de corona-afdeling. Door de extra hulp kan het UMC Utrecht coronapatiënten overnemen van andere ziekenhuizen.

Meer dan welkom

"De hulp is meer dan welkom", reageert het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Het overlegorgaan schetst hoe de combinatie van hoge besmettingscijfers en een hoog ziekteverzuim in de zorg de afgelopen weken heeft geleid tot steeds grotere druk op de zorg in de provincie. Andere bronnen om geschikt personeel te vinden "zijn inmiddels opgedroogd".

Ongekend hoog

"De druk op alle gezondheidszorgvoorzieningen in Limburg blijft ongekend hoog", laat voorzitter Helen Mertens van het Limburgse ROAZ weten. "We zijn al wekenlang maximaal aan het presteren." Ze is dan ook "heel erg blij" met de hulp van Defensie. De bestuurders van VieCuri en Zuyderland sluiten zich daarbij aan. Dat laatste ziekenhuis besloot onlangs dat in noodsituaties medewerkers die besmet zijn met het coronavirus, maar geen of milde klachten hebben, ingezet kunnen worden in de zorg voor coronapatiënten. Dat mag wel alleen op vrijwillige basis, zo is afgesproken met de ondernemingsraad.

Door: ANP