Normal_leefstijlprogramma__afvallen__weegschal__gli

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van kruidenpreparaat Sulami. Naast kruiden zit er namelijk ook een geneesmiddel in voor behandeling van overgewicht en een plasmiddel dat ervoor zorgt dat je overtollig vocht kwijtraakt. Deze middelen zijn illegaal toegevoegd en worden niet vermeld op de verpakking. Verkopers zijn opgedragen om de verkoop van Sulami per direct te staken. Klanten die het product al hebben, moeten door de verkopers worden gewaarschuwd het niet meer te gebruiken. Marktplaats moet advertenties met spoed verwijderen. Dit meldt de NVWA. 

Sulami is een kruidenpreparaat uit Indonesië dat volgens het etiket meerdere kruiden bevat. In Nederland is het middel te koop via webshops. Het wordt aangeprezen als een natuurlijk kruidenproduct voor gewichtsverlies.

Sibutramine en canrenone 

Onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb wees uit dat Sulami ook sibutramine en canrenone bevat. Het is verboden om deze farmacologisch actieve stoffen toe te voegen aan kruidenpreparaten. Mensen die Sulami gebruiken kunnen zonder dat ze het weten hoge doseringen van deze stoffen binnenkrijgen, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan. Ook wanneer Sulami tegelijkertijd met andere medicijnen wordt ingenomen, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. De NVWA neemt de bevindingen van Lareb daarom uit voorzorg over.

Door: Nationale Zorggids