Normal_vrouw_overgang_menopauze

Vrouwen van middelbare leeftijd hebben een beter geheugen dan mannen. Ook verwerken zij informatie sneller dan mannen. In de jaren daarna gaan beide functies bij vrouwen echter snel achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Vrije Universiteit Amsterdam, meldt het RIVM. 

Nog altijd krijgen in Nederland en wereldwijd meer vrouwen dan mannen ouderdomsdementie. Dementie tast  functies zoals geheugen en snelheid van informatieverwerking aan. Al voor de tijd dat dementie doorgaans optreedt, nemen de functies al gestaag af. Voor dit onderzoek werden deze functies van 10.000 mannen en vrouwen van 45 jaar en ouder over een periode van 20 jaar gemeten.

Verschillen in de toekomst mogelijk kleiner

Onder deelnemers die later zijn geboren (grofweg na de Tweede Wereldoorlog ten opzichte dan ervoor) is het voordeel in geheugen en snelheid van informatieverwerking voor vrouwen groter. Dit komt onder andere doordat het opleidingsniveau in de afgelopen decennia vooral bij vrouwen hoger werd. Door deze relatief hogere cognitieve reserve bij vrouwen kan het zijn dat in de toekomst dementie niet meer vaker voor zal komen bij vrouwen dan bij mannen. 

Door: Nationale Zorggids