Obesitas oplossen is een combinatie van leefstijl, overheidsbeleid en medicijnen

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik en een aanzienlijk deel daarvan heeft zelfs obesitas. Als je een beetje te zwaar bent, kan dit verholpen worden door gezonder te eten en meer te bewegen, maar als je obesitas hebt, is dit moeilijker. Dat meldt BNR. 

Vet wordt vaak nog als een substantie gezien, maar dat beeld klopt niet. Vet is een orgaan en we hebben het zelfs nodig om te overleven. Het levert hormonen, houdt je warm en zorgt ervoor dat de mens vruchtbaar is, maar het probleem is dat de meeste mensen veel te veel vet op hun lichaam hebben.

Als je te dik bent, kan het vet ontstoken raken en dit kan tot wel 200 verschillende ziekten leiden. Een paar pondjes te veel kan met wat meer sport en wat minder eten verholpen worden, maar bij obesitas ligt het niet zo simpel.

Leefstijlinterventie

Bij obesitas kan een zogeheten ‘leefstijlinterventie’ (GLI) een uitkomst bieden. Deze wordt aangeboden door de huisarts en vergoed uit het basispakket. Als dit niet helpt, zijn medicijnen of een maagverkleining een optie. Deze medicijnen worden tot nu toe nog niet door de verzekeraars vergoed, terwijl ze vrij duur zijn.

Overheid

De overheid zou een rol kunnen spelen bij het oplossen van dit probleem. Als er gezondere voedingsmiddelen in de supermarkten liggen en er een suikertaks wordt ingevoerd, zou dat helpen. 

Door: Nationale Zorggids