Normal_umcg__groningen

De hele gemeenteraad van de gemeente Groningen voegt zich bij een motie van de ChristenUnie voor behoud van kinderhartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het college van burgemeesters en wethouders moet zich hard maken voor het toegankelijk houden van deze vorm van zorg voor Noord-Nederland en Overijssel, vindt de gemeenteraad. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

De ChristenUnie laat weten niet te snappen dat het ministerie van Volksgezondheid ervoor kiest om kinderhartchirurgie te concentreren in het UMC Utrecht en Erasmus MC in Rotterdam. Sluiting van het kinderhartcentrum in Groningen kan ook gevolgen hebben voor onder meer long-, hart-, en levertransplantaties bij kinderen. Bovendien zorgt de sluiting er mogelijk voor dat er minder bedden op de kinder-ic beschikbaar komen.

Hard maken voor behoud kinderhartchirurgie 

Volgens Gerben Brandsema van de ChristenUnie heeft de minister van Volksgezondheid niet nagedacht over de gevolgen voor andere vormen van zorg bij sluiting van het hartcentrum. “Daarom roepen we het college op om zich samen met andere overheden in Noord- en Oost-Nederland hard te maken voor het behoud van deze zorg in het UMCG.”

Door: Nationale Zorggids

Lees ook: Umc's leggen zich niet neer bij sluiting van hun kinderhartchirurgie