Normal_operatie__operatiekamer__chirurg

Ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit opnieuw verder hebben opgeschaald. Vorige week waren nog 24 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week is dat 19 procent minder dan normaal. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die wekelijks de Informatiekaart Druk op de zorg publiceert. 

Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 16 van de 73. Deze week daalt dat aantal naar dertien. Ook geven opnieuw meer ziekenhuizen deels of volledig planbare zorg te leveren. Er zijn deze week nog vijf ziekenhuizen die aangeven geen planbare zorg te leveren, vorige week waren dit er negen. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er zeven aan alle planbare zorg te leveren. Vorige week waren dit er vier.

Ervaren druk

Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er wel rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast. De ervaren druk op de intensive care (ic) en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af. Op de ic is die nu gemiddeld 2,8 en op de verpleegafdeling 2,7. Dit is gemeten op een schaal van 5, waarbij 2 staat voor zorgelijk en 3 voor ernstig.

Door: Nationale Zorggids