Wereld Kanker Dag: aandacht voor de impact van schelden met de ziekte

Vrijdag 4 februari is het Wereld Kanker Dag en staat KWF weer stil bij de impact van kanker en het ongepaste gebruik van dit woord. In de aanloop naar deze dag vragen ze opnieuw aandacht voor de 'Spot Niet'-campagne die vorig jaar van start is gegaan. Het doel is om mensen, met name jongeren, bewust te maken van de lading van het woord en geld op te halen voor het kankeronderzoek. Dat meldt KWF. 

Op 1 februari 2021 werd het nummer ‘Spot Niet’ van Tairen Sway en Vanessa Marcia uitgebracht. Het woord kanker wordt nog altijd te veel als scheldwoord gebruikt en dat kan kwetsend zijn voor een ander die (in)direct te maken heeft met deze vreselijke ziekte. Dit jaar willen de artiesten de campagne nieuw leven inblazen en de boodschap opnieuw onder de aandacht brengen. Hiermee willen ze bewustwording creëren zodat het schelden en vloeken met kanker in onze taal stopt. 

Een ander onderdeel van de campagne is de KWF fundraisingactie met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Door wetenschappelijk onderzoek kan kanker beter worden opgespoord en worden behandelingen in de toekomst effectiever en gerichter.

Confrontatie

‘Spot Niet’ is ontstaan toen opkomende artiesten Tairen Sway en Vanessa Marcia de studio indoken om een nummer te schrijven over dit onderwerp dat hen beiden raakt. Net als vele anderen zijn ze geconfronteerd met de ziekte in hun omgeving.

Door: Nationale Zorggids