Zenuwpijn kan op afstand via een app behandeld worden

Als eerste ziekenhuis in Oost-Nederland start de Sint Maartenskliniek deze week met een behandeling op afstand voor patiënten met chronische pijnklachten. Patiënten hoeven hierdoor niet meer altijd naar het ziekenhuis te komen. Dat meldt de Sint Maartenskliniek. 

Het gaat om mensen die behandeld worden met neuromodulatie. Dit is een behandeling van het Pijnbehandelcentrum voor mensen met chronische pijnklachten bij wie andere therapieën niet werken. Bij deze behandeling plaatsen ze tijdens een operatie een apparaatje in het lichaam, de zogeheten neuromodulator. Dit apparaatje zorgt ervoor dat de pijn wordt vervangen door een ander signaal dat naar de hersenen gaat. Daardoor ervaart de patiënt minder pijn.

De instellingen van de neuromodulator moeten in het eerste jaar op drie momenten gecontroleerd worden en daarna een keer per jaar. Tot nu toe kon dat alleen in de kliniek. Verpleegkundig specialist Sireen Hendriks Franssen: “Het is erg prettig voor de patiënt dat dit nu vanuit huis kan. Of zelfs vanaf een vakantieadres. Ook als een patiënt twijfelt of minder gemak ervaart, kan hij of zij videobellen met de behandelaar en kunnen we op afstand de instellingen controleren en indien nodig aanpassen.”

Besparing van reistijd en -kosten

De nieuwe techniek - NeuroSphereTM Virtual Clinic genaamd - is ontwikkeld door Abbott en werkt via een beveiligde app. Hendriks Franssen: “Onze patiënten komen uit heel Nederland. Van Groningen tot Maastricht. Deze innovatie bespaart hen een hoop reistijd en reiskosten. En in deze coronatijd is het natuurlijk ook veiliger.” 

Patiëntvriendelijker  

Het Pijnbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in neuromodulatie en biedt deze behandeling al ruim 15 jaar aan.

Door: Nationale Zorggids