Normal_griep_griepepidemie_ziek_thermometer_parcaetamol

Steeds meer mensen in Nederland hebben griep. Afgelopen week nam het aantal mensen met griep flink toe. In steeds meer monsters die zijn afgenomen bij mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus (influenzavirus) gevonden. Op basis van informatie van laboratoria, ziekenhuizen, huisartsen en GGD’en lijkt een griepepidemie in zicht. Dat is de conclusie van het Nivel, Erasmus MC en het RIVM, meldt het RIVM. 

Sinds het begin van het griepseizoen in oktober 2021 werd het griepvirus in Nederland heel soms gevonden. Dit komt waarschijnlijk door de coronamaatregelen. Die verminderen ook de verspreiding van het griepvirus. Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen. Daarmee neemt ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toe.

Normale grens voor griepepidemie onzeker

In Nederland spreken we van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen hun huisarts bezoeken en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft. Dit wordt bijgehouden door het Nivel en het RIVM.

Via een landelijk netwerk geven huisartsenpraktijken door hoeveel mensen met griepachtige klachten zij zien. Bij een deel van deze mensen nemen zij keel- en neusmonsters af. In het laboratorium wordt bepaald of zij ook echt besmet zijn met het griepvirus. De klachten van griep lijken erg op die van het coronavirus. Daarom gaan mensen met griepachtige verschijnselen nu naar een GGD-teststraat of doen ze een zelftest. Er gaan minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren. De normale grens voor een griepepidemie is in deze situatie dus erg onzeker.

Door: Nationale Zorggids