Normal_eerste_reanimatiepoppen_met_borsten_zijn_een_feit

Mensen die een EHBO-cursus volgen bij ‘Reanimeren kun je leren’ van verpleegkundige Marjolijn Rodenburg kunnen nu ook reanimeren op een pop met borsten. Ze nam dit initiatief omdat de cijfers laten zien dat vrouwen minder vaak door omstanders worden gereanimeerd dan mannen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De eerste reanimatiepoppen waren zogenoemde Annies, maar werden vanwege hun gewicht al snel vervangen door poppen met een mannelijke romp. Rodenburg kocht losse borsten om op deze romp te plaatsen, waardoor haar cursisten nu ook leren om vrouwen te reanimeren.

Intimiteit 

Vrouwen met een hartstilstand, moeten op dezelfde manier gereanimeerd worden als mannen, maar het feit dat er borsten ‘in de weg zitten’ is voor veel mensen een drempel. “Vanwege de intimiteit”, zegt Rodenburg. Daarom durven veel omstanders vrouwen niet te reanimeren, en dat verlaagt de overlevingskansen. Rodenburg vindt het belangrijk dat haar cursisten hiermee leren omgaan, zodat ze geen schaamte meer ervaren.

Bh losknippen voor AED

Tijdens de cursus leren mensen ook dat een bh losgeknipt moet worden, om zo de elektroden van een AED te kunnen bevestigen. Het lichaam moet hierbij vrij zijn en een metalen bh-beugel kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Toch durven veel mensen dit niet. Door hiermee te oefenen, hoopt Rodenburg ook de drempel om dit te doen te verlagen.

De EHBO-trainer deelde het nieuws op LinkedIn, zodat hopelijk ook ander aanbieders van eerste hulp-cursussen de borsten aanschaffen. Haar bericht is inmiddels meer dan tienduizend keer geliked.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky