Bewoners nieuwbouw rond Schiphol krijgen te maken met gezondheidsrisico's

Toekomstige bewoners van zo’n 150.000 nieuwbouwwoningen in de buurt van Schiphol krijgen te maken met geluidsoverlast door vliegtuigen. Uit onderzoek van verschillende Natuur en Milieufederaties blijkt dat ten minste 150 bouwlocaties zo dicht bij Schiphol staan dat ze te maken krijgen met een grensoverschrijdende normen van vliegtuigoverlast. Dit meldt NOS. 

Geluidsoverlast kan gepaard gaan met gezondheidsrisico’s. Voor woningen tot ongeveer 40 kilometer van de luchthaven geldt dat bewoners te maken krijgen met te hoge risico’s. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer en in Zaanstad komen woningen in het overlastgebied te staan.

Gezonde woon- en leefomgeving

De overheid is verantwoordelijk voor het luchtvaartbeleid, maar gemeenten zijn dat voor een gezonde woon- en leefomgeving. Gemeenteraadsleden kunnen minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat oproepen om Schiphol te laten krimpen, zodat er minder ongezonde geluidsoverlast is, vindt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

Hart- en vaatziekten

Omwonenden van Schiphol kampen regelmatig door slaapverstoringen die kunnen leiden tot psychische problemen, hart- en vaatziekten, luchtwegklachten en een te hoge bloeddruk. Uit onderzoek van vijf GDD’ers in 2021 blijkt dat stress bij omwonenden vooral komt door slaapverstoring tussen vijf en zeven uur ’s ochtends. Op die tijden komen veel vliegtuigen aan of vertrekken ze.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky