Onderzoek bevestigt houtrook leidt tot gezondheidsklachten

Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat houtrook leidt tot gezondheidsklachten. Het inademen ervan kan vooral leiden tot kortademigheid in rust en extra medicijngebruik. Er is geen eenduidig bewijs voor aantasting van de longfunctie door houtrook. Dit meldt RIVM, dat samen met TNO, GGD Amsterdam en Universiteit Utrecht onderzoek hiernaar deed. 

Blootstelling aan houtrook is vast te stellen door het meten van roet, blijkt uit het onderzoek. Voor het eerste is daarmee het effect van houtrook op de gezondheid van mensen in kaart gebracht. Ook kan de rol van andere factoren, zoals luchtverontreiniging door verkeer, worden uitgesloten. De koppeling van houtrook en gezondheidsklachten is volgens de onderzoekers een stap vooruit in het meten van houtrook in overlastsituaties.

Effect veel minder lokaal dan gedacht

Er is een verband tussen gezondheidsklachten en de aanwezigheid van houtrook. De blootstelling is op verschillende onderzoeklocaties (IJburg, Bergen, Zutphen en De Meern) vergelijkbaar, wat betekent dat het effect veel minder lokaal is dan de onderzoekers dachten. Voor de aanpak van gezondheidsklachten door houtrook moet dus gekeken worden naar een groter gebied en niet alleen naar afzonderlijke bronnen van houtstook vlakbij.

Door: Nationale Zorggids