Hondenbeet kan septische shock tot gevolg hebben

De afgelopen twee jaar zijn twee internisten van het Meander Medisch Centrum (Meander MC) twee patiënten verloren na een septische shock na een hondenbeet. Een derde belandde op de intensive care en verloor erdoor meerdere tenen, maar overleefde het. Internist-intensivist Laura van Haaften en internist in opleiding Karlijn Rutten waarschuwen mensen voor de fatale gevolgen van een hondenbeet. Dit meldt het Meander MC. 

Een van de oorzaken van overlijden na een hondenbeet is een infectie met de bacterie Capnocytophaga canimorsis. Deze bacterie komt voor in de bek van ongeveer 20 procet van de honden. Geen of een te late behandeling bij een beet van zo’n hond kan fatale gevolgen hebben voor de mens, die er in korte tijd erg ziek van kan worden.

Sepsis

De incubatietijd ligt tussen de één en zes dagen, maar omdat de bacterie lastig te kweken is, is besmetting lastig aan te tonen. Daarom is het van groot belang dat op tijd een diagnose wordt gesteld. “Mensen die bij de huisarts of bij ons op de spoedeisende hulp binnenkomen vertellen niet altijd dat ze door een hond gebeten zijn. Soms hebben ze maar een kleine verwonding aan de beet overgehouden waardoor de link met de infectie niet gelegd wordt. Er zijn ook niet altijd infectieverschijnselen op de plek van de beet te zien”, legt Van Haaften uit. Maar dat betekent niet dat iemand niet geïnfecteerd is. En zo’n infectie kan leiden tot een sepsis: een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Daarom is een snelle diagnose heel belangrijk en moet er zo snel mogelijk met antibiotica gestart worden. Daar is de bacterie namelijk goed gevoelig voor, aldus Van Haaften.

Bewustwording

Het risico op ernstige complicaties door infectie met de bacterie Capnocytophaga canimorsis is vooral groot voor mensen met een immuunstoornis of mensen die afweerdrukkende medicijnen slikken. Het advies van de intensivisten is om na een hondenbeet altijd een afspraak te maken bij de huisarts, zodat die antibiotica kan voorschrijven.

Door: Nationale Zorggids