Suikerlaagje op antilichamen voorspelt ziekteverloop covid-patiënten

Het BEAT-COVID-team heeft een nieuwe ontdekking gedaan. Het team, dat bestaat uit artsen en onderzoekers van verschillende afdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ontdekte dat voorspeld kan worden hoe antilichamen zich in de strijd tegen een corona-infectie gedragen. Dat meldt het LUMC.

Antilichamen zijn omhuld met suikers. Nu blijkt dat deze suikers de manier waarop antilichamen zich gedragen, kunnen veranderen. De zogeheten bekledingspatronen – de manier waarop een antilichaam met suikers bedekt is – voorspellen hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen.

Risico

Aan de hand van deze bevindingen kunnen er betere keuzes gemaakt worden. Omdat de samenstelling van de suikers het ziekteverloop voorspelt, kan er nauwkeuriger bepaald worden wie in het ziekenhuis moet blijven en wie thuis uit kan zieken. Een patiënt die op het eerst gezicht relatief fit is, moet dan soms toch in het ziekenhuis blijven. De bekledingspatronen van de suikers moet dienen als ‘markers’ om de ernst van het ziekteverloop te voorspellen.

Lokale immuninteit

Het BEAT-COVID-team ontdekte eerder al dat dat het lokale immuunsysteem in de neus anders op het coronavirus reageert dan het immuunsysteem in het bloed. Daarover ging de Nationale Zorggids met het BEAT-COVID-team in gesprek. Lees het interview hier.

In de onderstaande video vertelt internist-infectioloog Anna Roukens meer over de onderzoeken van het BEAT-COVID-team. 

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong