Verband tussen frisdrank en darmkanker gevonden

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben in samenwerking met collega’s in het Verenigd Koninkrijk een verband gevonden tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van darmkanker. Dit is een argument om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen. Dat meldt het Maastricht UMC+. 

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Jaarlijks worden 13.000 mensen met darmkanker gediagnosticeerd. Eerder onderzoek heeft een verband aangetoond tussen de inname van suikerhoudende frisdranken tijdens adolescentie en het ontstaan van darmpoliepen en darmkanker op latere leeftijd. Door gebruik te maken van gegevens uit de Maastricht Studie en een groot internationaal cohort bestaande uit meer dan honderdduizend deelnemers, hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ in samenwerking met The Institute of Cancer Research te Londen een verband gevonden tussen een aangeboren verandering in de verwerking van vruchtensuiker en het ontstaan van darmkanker. 

Oorzakelijk verband

Hoofdonderzoeker professor Martijn Brouwers licht toe: "Het is vaak een uitdaging om in voedingsonderzoek een oorzakelijk verband aan te tonen. Mensen die frisdranken drinken hebben vaak ook andere ongezonde leefgewoonten, die eveneens het verband met darmkanker zouden kunnen verklaren. Door mensen te bestuderen die vanwege een erfelijke aanleg vruchtensuiker  minder goed kunnen verwerken in het lichaam, kunnen we heel specifiek kijken naar de rol van vruchtensuiker in het ontstaan van darmkanker. Onze bevindingen wijzen daarom nog meer in de richting van een daadwerkelijk oorzakelijk verband tussen de inname van vruchtensuiker en het ontstaan van darmkanker."

Suikertaks

Deze resultaten ondersteunen de huidige plannen van het kabinet om een suikertaks in te voeren. Martijn Brouwers: "De consumptie van vruchtensuiker is hoog in de Westerse samenleving, vooral onder adolescenten, doordat vruchtensuiker wordt toegevoegd aan bewerkte voeding, zoals frisdranken. Het is daarom belangrijk om de inname van dit soort suikers in bewerkte voeding zoveel mogelijk te beperken om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Het invoeren van een suikertaks – die in andere landen al zijn nut heeft bewezen – is een manier om dat te bewerkstelligen."

Door: Nationale Zorggids