'Kinderen af en toe laten drinken is schadelijk'

Ouders die denken dat ze hun kind 'verantwoord' kunnen leren drinken hebben het mis. Als jongeren drinken kan dat hun kans op een alcoholverslaving verhogen. Ook heeft het een schadelijk effect op de ontwikkeling van hun hersenen, stelt het Trimbos-instituut. Woensdag begint een nieuwe campagne van NIX18, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik onder jongeren.

NIX18 is een initiatief van onder meer het ministerie van Volksgezondheid, de GGD en het Trimbos-instituut. Want nog steeds denkt een deel van de ouders dat ze hun kinderen juist helpen om verantwoord te leren omgaan met alcohol door ze af en toe te laten drinken, aldus die laatste organisatie.

Natuurlijke drempel

Maar dat werkt averechts, stelt programmahoofd Alcohol bij het instituut Ninette van Hasselt. "Kinderen hebben een soort natuurlijke drempel voor dit soort spannende dingen, die ze hiertegen beschermt. Als je als ouder die drempel weghaalt dan geef je kinderen de ruimte om vaker en meer te gaan drinken." Bovendien is juist het puberbrein gevoelig voor schadelijke stoffen, zoals alcohol.

Door: ANP