Normal_intensive_care__ic__ziekenhuis

Ernstig zieke, volwassen patiënten tot 65 jaar op de intensive care (ic) lopen een verhoogd risico om te overlijden bij de behandeling met dexmedetomidine. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners om de risico’s en voordelen van een behandeling met het medicijn goed tegen elkaar af te wegen. De productinformatie wordt aangepast. Dit meldt CBG. 

Dexmedetomidine wordt gebruikt om patiënten kalm of slaperig te maken (sedatie). De patiënt is dan licht verdoofd of in slaap, maar kan nog wel gewerkt worden door spraak. Ook is het medicijn geschikt voor operaties of diagnostische procedures waarbij de patiënt wakker blijft.

In een studie onder meer dan 3.900 zieke, volwassen ic-patiënten die beademing nodig hadden, is dexmedetomidine vergeleken met andere middelen voor sedatie. Bij de leeftijdsgroep tot 65 jaar is bij gebruik een dexmedetomidine een verhoogd risico op sterfte gezien, vooral bij jongere patenten die op de ic zijn opgenomen voor een andere reden dan opname na operatie. In de productinformatie van medicijnen met dexmedetomidine komt een waarschuwing en een beschrijving van het bewijs en die risicofactoren.

Door: Nationale Zorggids