Apenpokkenvirus kan zich verder verspreiden bij pride-evenementen

De komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot "intensievere verspreiding" van het apenpokkenvirus binnen Nederland. Daarvoor waarschuwt het Deskundigenberaad van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam.

Het apenpokkenvirus is tot nu toe vastgesteld bij meer dan tweehonderd mensen in Nederland, en het RIVM verwacht dat dit voorlopig nog wel blijft oplopen. De jongste besmette is 23, de oudste 64. Bijna twee op de drie besmette personen wonen in de regio Amsterdam.

Intensief fysiek contact

Verreweg de meeste patiënten zijn mannen die seks hebben met mannen. De eerste besmette mensen waren bezoekers van een fetisjfestival in België, maar de laatste weken zijn naar verhouding steeds minder positief geteste mensen in het buitenland geweest. Dat betekent dat het virus zich steeds meer binnen Nederland verspreidt.

De kans dat besmette mensen het virus overdragen aan hun omgeving is redelijk klein. Bij iedereen die het virus opliep, gebeurde dat na "intensief fysiek contact, inclusief seksueel contact". Daarom hoeven mensen uit de wijdere omgeving niet meer drie weken in quarantaine, zolang ze zelf geen klachten hebben. Zorgminister Kuipers besloot dat vorige week op advies van het Deskundigenberaad.

Lees ook: Wat weten we inmiddels over het apenpokkenvirus in Europa?

Door: ANP