Verband gevonden tussen cholesterol en blaaskanker

Mannen die meer cholesterol en dierlijke vetten binnenkrijgen, hebben meer risico op het krijgen van blaaskanker. Dat blijkt uit nieuw wereldwijd onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Dat voeding mogelijk een rol speelt bij blaaskanker biedt meer mogelijkheden voor het verkleinen van de kans op deze veelvoorkomende vorm van kanker. Dat meldt ANP Expert Support.

Uit het onderzoek blijkt dat cholesterol en dierlijke vetten bij met name mannen een verband heeft met een hoger risico op blaaskanker. Bij vrouwen hebben de onderzoekers gezien dat zij minder kans op blaaskanker hebben wanneer ze een bepaald soort onverzadigde vetten en plantaardige oliën via voeding binnenkrijgen (voorbeelden hiervan zijn olijfolie, arachideolie, maiskiemolie en zonnebloemolie).

Cholesterol

Hoge cholesterol komt vooral door voeding met veel verzadigde vetten, overgewicht en te weinig beweging. Een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf, een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met voldoende beweging en niet roken verminderen het risico op een verhoogd cholesterolgehalte.

Blaaskanker in Nederland

Jaarlijks krijgen ongeveer 7.000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker. Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het staat bij zowel mannen als bij vrouwen in de top 10 van meest voorkomende vormen van kanker. Bij mannen is het de zesde en bij vrouwen de zevende meest voorkomende kankersoort.

Risico’s voor het krijgen van blaaskanker

Van roken was het al bekend dat het de belangrijkste risicofactor is voor blaaskanker. Rokers hebben ongeveer 3 keer zoveel kans op blaaskanker dan niet-rokers.

Het nieuwe onderzoek duidt nu aan dat ook voeding een rol kan spelen bij het wel of niet krijgen van blaaskanker, wat belangrijk is voor maatregelen met als doel de kans op deze ziekte te verkleinen.

Door: Nationale Zorggids