Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt tot boven de 1100

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1107 mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 20 april, bijna drie maanden geleden. Vergeleken met afgelopen vrijdag, de meest recente update, is het aantal patiënten met 102 gestegen.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dat onderscheid wel. Daaruit komt naar voren dat in de huidige coronagolf daadwerkelijk meer mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis belanden.

Besmettingsgolf

De drukte in de ziekenhuizen loopt meestal een paar weken achter op het aantal positieve coronatests. Het RIVM denkt dat Nederland de top van de huidige besmettingsgolf nadert. Daarna kan het aantal nieuwe gevallen beginnen te dalen. Vervolgens kan het het een paar weken duren voor de instroom in ziekenhuizen afneemt. Omdat coronapatiënten meestal een paar weken opgenomen blijven, kan het daarna nog wel even duren voordat de coronavleugels van ziekenhuizen daadwerkelijk weer beginnen leeg te lopen.

Door: ANP