Niet genoeg zorg voor asielzoekers in crisisnoodopvang

Asielzoekers die in crisisnoodopvanglocaties zitten, krijgen niet genoeg medische zorg. Soms krijgen ze alleen spoedhulp, terwijl ze recht hebben op dezelfde zorg als iedereen in Nederland. Bij reguliere locaties lukt het wel om asielzoekers voldoende medische zorg te geven. Dat constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Volgens de inspectie lijdt de zorg voor de asielzoekers "ernstig" onder de "huidige crisisomstandigheden". De toezichthouder heeft woensdag daarom een noodoproep gemaild aan minister Kuipers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van der Burg (Asiel). Het hoofd van de IGJ schrijft dat het organiseren van volwaardige zorg "heel moeizaam van de grond" komt en dat "het risico bestaat dat de zorg nog meer stagneert".

Overal in het land zijn crisisnoodopvanglocaties ingericht, bijvoorbeeld in sporthallen en lege gebouwen. Asielzoekers zitten daar omdat er geen plek is in het overvolle aanmeldcentrum en omdat de asielzoekerscentra die er zijn ook vol zitten.

Improviseren

Zorgverleners moeten op zulke locaties improviseren. Ze "bieden soms noodgedwongen minder zorg aan asielzoekers", en als ze zorg geven gebeurt dat "niet altijd volgens de normen en richtlijnen die voor iedereen gelden", aldus de inspectie. Die schrijft de problemen toe aan het grote aantal asielzoekers en opvangplekken, een tekort aan personeel en hoge werkdruk.

De inspectie wil dat het kabinet maatregelen neemt om te voorkomen "dat de zorg verder stagneert" en om "vaart te maken met het structureel regelen van goede opvang voor asielzoekers".

Door: ANP