Normal_pexels-pixabay-459882

Het wordt de aankomende dagen weer tropisch warm. Hoewel door de warmte gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, maakt 80 procent van de Nederlanders zich weinig zorgen over de eigen gezondheid bij extreme temperaturen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van het Nederlandse Rode Kruis, zo meldt de hulporganisatie. 

Het Rode Kruis deed een representatief onderzoek naar hitte onder bijna 1.100 Nederlanders vanaf 18 jaar. Daaruit blijkt dat 80 procent van de Nederlanders zich weinig zorgen maakt om de eigen gezondheid bij hitte, terwijl de gevaren daarvan voor iedereen op de loer liggen. Ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) maakt zich daarentegen wél zorgen om kwetsbare mensen in hun omgeving als het heet is.

Te veel zon

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het lastig vinden om oververhitting, hitte-uitputting en een hitteberoerte te herkennen, zowel bij onszelf als bij de ander. Toch belt 91 procent van de respondenten 112 wanneer iemand zijn bewustzijn verliest, maar het is voor minstens de helft van de Nederlanders onduidelijk wat te doen bij hitte gerelateerde klachten.

Het Rode Kruis vindt dit zorgelijk, want onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn. Dat laatste is een levensbedreigende situatie.

EHBO-app

Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen hebben sneller last van hitte, maar het blijft voor iedereen belangrijk om te weten wat te doen. Op de website en in de EHBO-App van het Rode Kruis wordt voor elke situatie een advies gegeven. De eerste stap blijft altijd hetzelfde: zoek de schaduw of een koele ruimte op. Ook een voetenbadje helpt.

Hoe voorkom je oververhitting? 

Oververhitting voorkom je volgens het Rode Kruis door je huis binnen koel te houden, bijvoorbeeld met zonnewering, een venilator of airconditioing. Door 's nachts met het raam open te slapen kan het gemiddeld zo’n 2 graden afkoelen.

Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Vooral kinderen en ouderen voelen niet goed aan wanneer het lichaam vocht nodig heeft. Probeer zo min mogelijk alcohol te drinken, want door de warmte neemt de bloedtoevoer in je bloedvaten toe. Hierdoor wordt de alcohol sneller in je bloed opgenomen en verspreid het zich sneller in je lichaam.

Houd het lichaam koel met water en wind. Neem eventueel een lauwwarme douche voor het slapen gaan om het lichaam wat af te koelen. Verder is het belangrijk om uit de zon te blijven, inspanning te vermijden tussen 12.00 en 16.00 uur en buiten een plekje in de schaduw te zoeken. Zonnebrand blijft altijd nodig en ook een hoed of pet kunnen uitkomst bieden. Luchtige, maar bedekkende kleding voorkomt verbranding. 

Door: Nationale Zorggids