Vernieuwde Nutri-Score stap in de goede richting

De vernieuwde Nutri-Score pakt verschillende zwakke punten van het voedselkeuzelogo aan. Maar er is nog ruimte voor verdere verbetering. Vooral wat de beoordeling van suiker betreft. Dat meldt Foodwatch.

De Nutri-Score wordt geactualiseerd. Een wetenschappelijke commissie van de zeven landen die Nutri-Score hebben omarmd heeft een rapport afgeleverd. Hierin staan wijzigingen voor het algoritme. Er is unaniem goedkeuring gegeven aan de verbeteringen. Deze worden dan ook verwerkt in de nieuwe versie van het voedselkeuzelogo. Je ziet het logo al op steeds meer voedingsmiddelen in de supermarkt.

De herziening 

  • Een strengere beoordeling van voedingsmiddelen die veel suiker en zout bevatten;
  • Een betere classificatie van (vette) vis zonder toegevoegde voedingsstoffen (zoals olie of zout);
  • Een verbetering voor plantaardige oliën: in het algemeen worden plantaardige oliën met één klasse van de Nutri-Score verbeterd. Plantaardige oliën met een laag gehalte aan verzadigde vetzuren (raapzaad, walnoot, oliehoudende zonnebloemolie) kunnen de B-klassering bereiken, net als nu ook olijfolie. Zonnebloemolie wordt overgeheveld naar de C-categorie;
  • Een beter onderscheid voor noten en zaden zonder toegevoegd zout of suiker, die meestal in A of B worden ingedeeld, terwijl gezouten en/of gezoete versies nu voortaan gemiddeld in C of zelfs D worden ingedeeld;
  • Een beter onderscheid tussen volkorenproducten die (van nature) rijk zijn aan vezels en bewerkte/geraffineerde levensmiddelen met relatief weinig vezels (volkoren- versus witbrood).

Door: Nationale Zorggids