COA en Rode Kruis dringen aan op het coördineren van hulpacties Ter Apel

Het Rode Kruis en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) roepen het publiek op spontane hulpacties ten behoeve van vluchtelingen in Ter Apel voortaan uit te voeren in samenwerking met professionele instellingen.

Daardoor kan worden voorkomen dat spullen lukraak belanden bij het aanmeldcentrum en ongebruikt blijven, zeggen zij in reactie op berichtgeving in het AD. De donaties van goederen veroorzaken troep op het terrein voor het aanmeldcentrum. Die is maandag deels opgeruimd, mede door de asielzoekers zelf. Door particuliere initiatieven van diverse vrijwilligers werden zondag veel spullen bij het aanmeldcentrum neergezet, zonder dat de asielzoekers er gebruik van konden maken of ze konden meenemen naar hun volgende verblijfplaats.

Zowel het COA als het Rode Kruis benadrukken dat de hulpacties op prijs worden gesteld, maar alleen in samenhang met professionele organisaties die weten waar behoefte aan is. "Er liggen nu oude lakens, plastic tasjes, noem maar op. Het is fijn dat mensen willen helpen, maar dat heeft alleen nut als dat effectief en efficiënt gebeurt. Daar zijn professionele instellingen voor die weten wat er op welk moment nodig is", aldus een woordvoerster van het Rode Kruis.

Glennis Grace

Afgelopen zondag hebben hulporganisaties veel spullen uitgedeeld, zoals eten en drinken maar ook dekens, kleding, jassen en schoenen. Het ging om goederen die waren gebracht door vrijwilligers van christelijke en islamitische hulporganisaties. Ook zangeres Glennis Grace bracht spullen naar het aanmeldcentrum. De zangeres arriveerde met zeven auto's en een aanhanger vol met onder meer speelgoed, kleding en hygiënische producten.

Volgens het COA zijn veel spullen door de asielzoekers vaak niet mee te nemen omdat ze na aanmelding in Ter Apel vaak elders worden ondergebracht. "We waarderen het gebaar, maar het laat onverlet dat zij geen opslag hebben en niet alles kunnen meenemen."

Door: ANP