'Basishygiëne Ter Apel moet op orde zijn om risico op infectieziekten te verkleinen'

Er komen voorzieningen die de hygiëne bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel op peil brengen. Er zijn of komen extra en schone wc’s, douches en wasbakken, veldbedden en slaapzakken. Het sanitair wordt ook schoon gehouden. Het uiteindelijke doel is dat er geen mensen meer hoeven te wachten op het terrein voor het aanmeldcentrum. Maar zolang dat nog wel zo is, moet de basishygiëne er op orde zijn. Anders is er een groot risico op een uitbraak van infectieziekten. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

De inspectie heeft een brief hierover geschreven aan aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid en aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen burgemeester Schuiling. De brief is een vervolg op het alarm dat de inspectie vrijdag sloeg over het totale gebrek aan hygiëne in Ter Apel op dat moment, met grote risico’s voor de volksgezondheid.

Slechte hygiëne 

Tijdens inspectiebezoek zondag bleek de hygiëne nog net zo slecht als vrijdag, waarover de inspectie alarm sloeg. Daarom heeft de inspectie zondagmiddag alle betrokken partijen bijeen geroepen: de Veiligheidsregio Groningen, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de GGD, het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Ook was er contact met het ministerie van VWS. Alle partijen bleken bereid hun bijdrage te leveren om de hygiënische omstandigheden te verbeteren.

Verschillende partijen verzorgen de verbeteringen van de hygiëne. Zo plaatst het COA douches en andere sanitaire voorzieningen op hun eigen parkeerterrein. Experts van Artsen zonder Grenzen adviseren daarbij. Het Rode Kruis biedt veldbedden en slaapzakken.

Beschutting

Naast sanitaire voorzieningen vindt de inspectie ook voldoende beschutting tegen zon, kou, wind en regen nodig. Dit om te voorkomen dat mensen dicht tegen elkaar aan moeten kruipen en zo besmettingsrisico’s vergroten. 

Door: Nationale Zorggids