Artificial intelligence helpt opname patiënt te verkorten

Artificial intelligence (AI) helpt artsen en verpleegkundigen van het Erasmus MC te voorspellen hoe lang een patiënt opgenomen moet blijven na een operatie. Vaak kan de ligduur korter: prettig voor zowel de patiënt als de zorg. Toepassing van AI kan op jaarbasis 260 dagen schelen op één afdeling, zo is de verwachting. Dat meldt het Erasmus MC. 

Het Erasmus MC gaat een AI-voorspelmodel ‘live’ testen in de kliniek. Dit model verzamelde de afgelopen vijf jaar data om per patiënt een nauwkeurige voorspelling te kunnen maken van het aantal noodzakelijke opnamedagen na een operatie. 

Opnameduur

"Een patiënt wordt soms langer opgenomen dan noodzakelijk is", legt promovendus Davy van de Sande uit. "Dat is onwenselijk. Voor de patiënt is het prettiger om vroegtijdig het ziekenhuis te verlaten en een vroeg ontslag geeft artsen en verpleegkundigen meer lucht. Het model voorspelt op dag twee na de operatie of een patiënt veilig het ziekenhuis kan verlaten naar een gespecialiseerd verpleeghuis óf direct naar huis kan. De gemiddelde opnameduur is nu vijf dagen en dit kan zo met drie dagen verkort worden."

"De voorspelling laat zien of ontslag uit het ziekenhuis veilig is of dat de patiënt nog in het ziekenhuis moet herstellen. Of het veilig is hangt af van de kans op ziekenhuisingrepen, zoals een heroperatie of het toedienen van antibiotica via het infuus. We willen zo voorkomen dat iemand onterecht uit het ziekenhuis ontslagen wordt."

Door: Nationale Zorggids