'Beginnende sporters vaak onvoldoende bewust van risico's'

In de NOC*NSF Nationale Sportweek staat centraal wat sporten allemaal kan doen. Het maakt fitter, geeft zelfvertrouwen en maakt socialer. Sporten geeft energie. Behalve bij blessures, dan kost het vooral energie. Dat meldt ANP Expert Support.

Mensen aan het sporten krijgen staat hoog op de politieke agenda de komende jaren. In 2040 moet 75 procent van de Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijn. Door al deze sportstimulering zullen hopelijk veel Nederlanders gaan starten met sporten. Zonder aandacht voor verantwoord sporten zullen veel beginnende sporters echter ook net zo snel weer uitvallen.

Beginnende sporters hebben een hoog blessurerisico meer dan ervaren sporters. Een blessure is ook vaak een reden om weer te stoppen met sporten. In een periode van 3 jaar, stopte 26 procent van alle sporters met sporten. Van deze stoppers deed 1 op de 5 dat vanwege een blessure. Bij sporters als beginnende hardlopers ligt dit aantal nog veel hoger.

Onbekwaam

Beginnende sporters zijn ook vaak onbewust onbekwaam. Sporters die starten doen dat met een bepaald doel voor ogen. Lekker bewegen, plezier hebben, fit worden of misschien afvallen. Van het feit dat (een verkeerde) sportbeoefening ook risico met zich meebrengt, en dat het lichaam moet wennen aan het bewegen, zijn deze sporters zich niet voldoende bewust.

Door: Nationale Zorggids