Feit of fictie: ‘Je slaapt beter als het koud is’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: "Je slaapt beter als het koud is".

Je zult het afgelopen zomer wel gemerkt hebben: als het erg warm is, slaap je meestal slechter. Die hitte is nu weer voorbij. Ook hebben sommige mensen de verwarming nog niet aangezet in verband met de hoge energiekosten, vooral op de slaapkamer. Dat roept de vraag op of je beter slaapt als het koud is.

Volgens slaapwetenschappers ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden. Dat is beduidend kouder dan kamertemperatuur. Mensen vallen bij deze temperatuur niet alleen sneller in slaap – ze slapen ook beter door. Je zou zelfs beter en langer slapen.

Lichaamstemperatuur

Koelte is belangrijk, omdat je lichaamstemperatuur moet dalen voor een goede slaap. Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur ongeveer 2 graden dalen.

Lees ook: Koud douchen is gezond

Minimale temperatuur slaapkamer

Let er wel op dat de slaapkamer niet veel kouder is dan 13 graden. Want hoewel je niet ziek wordt van kou, verlaagt het je weerstand wel. Tenzij je gewend bent aan een erg koude slaapkamer.

Conclusie

Een koele slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Je lichaam moet namelijk afkoelen. Dat niet alleen: je slaapt langer en sneller in en je slaapt beter door in een koude kamer. Er is echter een ideale slaapkamertemperatuur: tussen de 15 en 19 graden.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: WebMD