Normal_rss_entry-353318

Ziekenhuizen verwachten dat het verlenen van zorg "ernstig onder druk" komt te staan als gevolg van de stijgende energiekosten en de inflatie. "De situatie dreigt voor veel ziekenhuizen echt onhoudbaar te worden", zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert.

Ziekenhuizen verwachten voor 2023 een stijging van de energiekosten met 175 procent. Die kosten drukken op "ongekende wijze" op de financiën van ziekenhuizen. Daardoor hebben ze "nauwelijks nog mogelijkheden te investeren in personeel".

Financiële tegemoetkoming

Melkert roept de politiek "met klem" op om onder meer ziekenhuizen financieel tegemoet te komen. Ook omdat in het onlangs gesloten Integraal Zorgakkoord tussen overheid en de sector volgens hem "stevige ambities" zijn opgenomen over het bieden van passende zorg, digitalisering en duurzaamheid. "Die ondersteunen we", aldus Melkert. "We hebben alleen nauwelijks nog investeringsruimte."

BDO Accountants & Adviseurs meldde dinsdag al in de Benchmark Ziekenhuizen dat ziekenhuizen aangeven niet meer aan de stijgende zorgvraag te kunnen voldoen. Dat komt onder meer door personeelstekort. Melkert wil dat het kabinet iets doet aan de lonen voor zorgpersoneel.

Door: ANP