‘Een snackbar in de buurt kan juist bijdragen aan gezonde samenleving’

Volgens hoogleraar Klasien Horstman van de Universiteit Maastricht kan ook een snackbar in de buurt bijdragen aan een gezonde samenleving. Ze stelt dat de huidige aanpak van geen alcohol en sigaretten en gematigd koffie en vlees niet de juiste is. Dit meldt 1Limburg. 

In haar nieuwe boek ‘Gezonde Stad. Uitsluiting en ontmoeting in publieke ruimte’ gaat ze in op de gedachte dat iedereen een gezond individu moet zijn en dat we daar eigenlijk mee moeten stoppen. Mensen worden heel veel ontzegd binnen de huidige aanpak voor een gezonde leefstijl. Het werkt stigmatiserend en zorgt voor een tweedeling in de maatschappij, zegt Horstman. “Natuurlijk is het beter om niet te roken, maar als je in je streven naar gezondheid alleen maar individuen aanspreekt op wat ze niet goed doen, dat werkt slecht.”

Ontmoetingsplekken

Uit een tienjarig onderzoek blijkt dat juist beter is om de samenleving als geheel aan te spreken en daarbij te kijken naar de indeling van publieke ruimtes en diversiteit van ontmoetingsplekken. Het is van groot belang dat mensen sociale relaties opbouwen, maar winkels gaan dicht, kerken ook en zelf scholen moeten sluiten. Horstman stelt voor dat de leefstijlaanpak om ontmoetingsplekken gaat en dat kan net zo goed een snackbar zijn. "Als die frituur de enige plek is waar mensen nog samenkomen, gaan we dan alleen naar die calorieën kijken?”

Door: Nationale Zorggids