'Leefomgeving moet mensen juist uitdagen om te bewegen'

Gemeente Den Haag stelt geld beschikbaar om vernieuwde sport- en beweegactiviteiten op te zetten. Voldoende bewegen is nodig voor een goede gezondheid en het is belangrijk om deze beweging door de dag heen te verdelen. De inrichting van de omgeving speelt hierbij een essentiële rol. Dat meldt ANP Expert Support.

Bewegen draagt namelijk bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast draagt bewegen via verschillende wegen bij aan een beter immuunsysteem. Naast fysieke effecten heeft bewegen een positief effect op het mentale welbevinden. Zo zorgt bewegen onder andere voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie.

Voldoende beweging in de dag brengen hoeft niet moeilijk te zijn. Het zit hem voor een groot deel in de dagelijkse dingen die veel mensen meer bewegend kunnen doen. Pak eens vaker de fiets naar de supermarkt in plaats van de auto, neem waar mogelijk de lift in plaats van de trap of loop een ommetje tijdens of na de lunch. Ook het beweegvriendelijk inrichten van de omgeving helpt hierbij, de juiste inrichting stimuleert mensen om buiten te lopen, fietsen, spelen en sporten. Het is belangrijk dat de omgeving mensen niet belemmert en bij voorkeur juist uitdaagt om te bewegen. Denk aan goede en veilige fiets- en wandelpaden, veel groen en een gevarieerd aanbod van sport-, speel- en beweegtoestellen.

Richtlijn

Hoeveel beweging is er dan precies nodig om gezondheidswinst te behalen? Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad gaat het om wekelijks minimaal 150 minuten matig intensief bewegen, aangevuld met twee keer in de week spier- en botversterkende oefeningen. Bij matig intensief bewegen verhoogt de hartslag en versnelt de ademhaling, bijvoorbeeld tijdens stevig doorwandelen.

Door: Nationale Zorggids