Subsidie voor ontwikkeling behandeling om diabetes te genezen met suikers

De onderzoeksgroep van prof. dr. Bart Roep (Leids Universitair Medisch Centrum) en prof. dr. Karsten Kretscher (Technische Universität Dresden) gaan samen met immunologiebedrijf DC4U een innovatieve behandeling ontwikkelen voor patiënten met diabetes type 1. Hiervoor hebben ze een Eurostars-subsidie ontvangen van 1,7 miljoen euro. Dat meldt het LUMC.

Diabetes type 1 is een ernstige auto-immuunziekte die ontstaat als cellen die insuline maken (bètacellen) worden aangevallen door het immuunsysteem. Insuline is een hormoon dat essentieel is om suiker in de cellen te brengen en ons lichaam van brandstof te voorzien.

De nieuwe baanbrekende aanpak maakt - paradoxaal genoeg - gebruik van suikers. Het doel van de te ontwikkelen behandeling is om immuuncellen ‘te trainen’ met suikers, waardoor de reactie van het immuunsysteem beïnvloed kan worden om pro-insuline te tolereren. De onderzoeksgroep van LUMC’ers Roep en prof. dr. Jaap Jan Zwaginga heeft in eerdere klinische studies al aangetoond dat deze aanpak werkt met de toepassing van vitamine D3. De destijds onderzochte procedure is echter complex en duur.

Glyco-immunologie

Daarom is de samenwerking aangegaan met DC4U, een immunologiebedrijf dat innovatieve behandelingen ontwikkelt voor auto-immuunziekten en allergieën. Het onderzoek van DC4U naar glyco-immunologie technologie biedt mogelijk een kant-en-klaar alternatief voor de procedure die door het LUMC is onderzocht.

Glyco-immunologie is het vakgebied waar suiker en eiwit elkaar ontmoeten en waarbinnen prof. dr. Yvette van Kooyk van DC4U baanbrekend onderzoek verricht. Dankzij de toepassing van dendritische cellen (onderdeel van het immuunsysteem) kan ze een specifieke, krachtige en langdurige immuunrespons opwekken zonder bijwerkingen. Samen met de expertise en kennis van het LUMC kan deze unieke combinatie de ontwikkeling van een potentieel geneesmiddel voor Diabetes Type 1 versnellen.

Door: Nationale Zorggids