Normal_rss_entry-355672

Presentatrice Sylvana IJsselmuiden en zangers Douwe Bob en Jeroen van der Boom hebben zondag het startsein gegeven voor de jaarlijkse KWF-actie Nederland geeft licht. Mensen kunnen met dit initiatief een lichtje geven aan iemand die geraakt is door kanker.

In stadshart Amstelveen verkochten de drie BN'ers, samen met ex-patiënten Cherine en Niek, lampjes aan winkelend publiek. "Sommige mensen kochten het lichtje om iemand te bedanken, een steuntje in de rug te geven of om samen een mijlpijl te vieren", blikt Douwe Bob terug. "Maar ook om samen terug te denken aan iemand die wordt gemist. Mooi om te zien dat iedereen er een eigen betekenis aan geeft."

Online bestellen

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om een KWF-lichtje online te bestellen. Volgens een woordvoerster kreeg de organisatie - die zich inzet om kanker te bestrijden door onderzoek, voorlichting, ondersteuning en fondsenwerving - de afgelopen jaren veel verzoeken om de lampjes thuis te kunnen ontvangen of te overhandigen aan een dierbare. "Dat is nu mogelijk."

Een deel van de opbrengst wordt door KWF geïnvesteerd in de beste zorg voor iedereen die met kanker moet omgaan. Ook wordt het geld gestoken in onderzoek naar de ziekte, zoals nieuwe therapieën en medicijnen. Volgens KWF leven er in Nederland meer dan 830.000 mensen met en na kanker, en groeit dat aantal ook nog steeds. "Juist aan het einde van het jaar, in de donkere dagen rond kerst, is het dan fijn om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt", aldus de woordvoerster. "Want niemand hoeft er alleen voor te staan."

Door: ANP