Normal_rss_entry-356380

De overheid moet direct alle sigaretten uit de schappen halen, vindt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie en Jeugd en bekend om haar strijd tegen de tabaksindustrie. De stichting wil dat harder wordt opgetreden tegen de verkoop van filtersigaretten en kreeg vrijdag gelijk van de rechtbank in Rotterdam.

De rechters geven de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), opdracht om "handhavend op te treden" tegen de verkoop van filtersigaretten. De autoriteit moet zelf bepalen hoe die handhaving gebeurt. De rechtbank oordeelt dat de manier om te meten hoeveel schadelijke stoffen rokers binnenkrijgen, niet klopt.

Ontzettend belangrijke uitspraak

In een verklaring noemt De Kanter de uitspraak "ontzettend belangrijk nieuws, want het betekent het definitieve einde aan de sjoemelsigaret". Volgens de arts heeft de tabaksindustrie "jarenlang mensen extra verslaafd kunnen maken en houden".

Philip Morris International, het moederbedrijf van sigarettenmerken als Marlboro en L&M, geeft nog geen reactie op het vonnis. "We bestuderen nu eerst de uitspraak en kunnen geen commentaar geven. Wij zijn zelf geen partij in deze zaak", laat een woordvoerder weten. Ook de NVWA wil eerst het oordeel van de rechtbank op zich in laten werken en pas daarna reageren.

Door: ANP