Normal_young-woman-having-stomach-ache-on-the-bed-period-2021-10-06-09-53-02-utc-min.jpg

Endometriose, PCOS of myomen: veel vrouwen zijn niet bekend met deze cyclusgerelateerde aandoeningen. Of ze kennen alleen de naam, maar weten niet wat het precies inhoudt. En dat terwijl bijna 80 procent van de vrouwen (zeer) veel last heeft van menstruatieklachten. Dat blijkt uit recent onderzoek van belangenorganisatie WOMEN Inc, in samenwerking met Motivaction. “We wisten wel dat veel vrouwen hormonale klachten hebben, maar niet om hoeveel mensen het nou precies ging. En dat zijn er écht veel, blijkt”, aldus expert gezondheid Xanne Visser.

Zo ook Astrid Spruit, die al sinds haar 13e last heeft van hevig bloedverlies en veel pijn. De pil verminderde de klachten, maar toen ze daarmee stopte, wist ze niet wat ze meemaakte. Minstens twee weken per maand heeft ze ernstige rugpijn, is ze extreem moe, vergeetachtig en steken in haar buik – “alsof ik op een mes ga zitten.” Daarnaast heeft ze haar hele leven al stemmingswisselingen voorafgaand aan haar menstruatie.

Onbegrepen

Uiteindelijk blijkt ze endometriose, adenomyose én PMDD te hebben. Ze heeft zich vaak onbegrepen gevoeld door zorgverleners. “Ik ben zo vaak met onverklaarbare buikklachten doorgestuurd naar de internist of de maag-lever-darmarts. En als ik vertelde over mijn hevige menstruatie, kreeg ik te horen dat dat er nu eenmaal bij hoort. Of ze gooiden het op stress. Ja, ik had ook stress, maar dat kon toch niet alles verklaren?”

Lees het hele interview met Xanne en Astrid hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs