Marktplaats en IGJ gaan samen illegale handel geneesmiddelen bestrijden

Slimmer opsporen en sneller ingrijpen: dat moet volgen uit de nieuwe afspraken tussen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Marktplaats. De toezichthouder en het online handelsplatform werken voortaan samen in de aanpak van illegale handel in geneesmiddelen. Het doel is om de handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terug te dringen en de bewustwording bij zowel kopers als verkopers te vergroten. Deze afspraken zijn op 14 november bevestigd. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Met de groei en snelheid van verkopen via internet moeten toezichthouders ook online handhaven. Zo worden er via onder andere handelsplatformen geneesmiddelen aangeboden. De IGJ vindt het belangrijk samen te werken met platforms als Marktplaats, om zo het aanbod van geneesmiddelen dat niet aan de regels voldoet, slim te kunnen opsporen.

Illegale geneesmiddelen

Vaak is van illegale geneesmiddelen niet bekend of ze wel veilig zijn. Bijvoorbeeld of de werkzame stof die op de verpakking staat er wel echt in zit. Als de gebruiker ziek wordt weet de arts vaak niet dat een patiënt ook nog geneesmiddelen gebruikt die op internet zijn besteld. Daarnaast komt het regelmatig voor dat mensen betalen voor geneesmiddelen die ze op internet bestellen maar deze nooit ontvangen. Oplichterij dus.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt in Nederland onder andere toezicht op de handel in geneesmiddelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in samenwerking met de politie en de douane. De douane onderschept dagelijks al vele zendingen met geneesmiddelen. Ook worden er websites gesloten die illegale geneesmiddelen aanbieden, en wordt samengewerkt met de politie om handelaren op te sporen.

Melding

De IGJ krijgt in samenwerking met Marktplaats nu de mogelijkheid om via een versneld proces eenvoudig en efficiënt melding te doen van producten en geneesmiddelen aangeboden op Marktplaats die niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Zodra de inspectie illegaal aanbod opmerkt en meldt, wordt de advertentie verwijderd. De aanbieder krijgt dan het bericht van Marktplaats dat de advertentie op advies van de IGJ is verwijderd. Aanbieders worden daarbij geïnformeerd dat dit niet mag volgens de Geneesmiddelenwet en dat ze bij vragen contact kunnen opnemen met de IGJ.

Door: Nationale Zorggids